Ceratonia logo
post-3
29 lipnja, 2021

Jedna travka ne čini proljeće

Iako smo kalendarski duboko zagazili u proljeće, nitko nije obavijestio vremenske prilike o tome pa ovogodišnji travanj više sliči na veljaču. Zbog svega toga vegetacija kasni, pa isto tako kasne i radovi na plantažama Ceratonie d.o.o.. Prijašnjih godina radovi su započinjali sredinom ožujka, dok smo ove godine započeli tek početkom travnja. Redoviti proljetni radovi uključuju košnju trave između redova i oko biljaka, oranje motokultivatorom te presadnju sadnica koje nisu preživjele zimu. Kao što smo napomenuli, većina radova se obavlja ručno, uz malu pomoć mehanizacije.

Sve sadnice koje su nam bile potrebne za sadnju na plantaži smo proizveli sami u razdoblju od 2014.-2016. godine, a za proizvodnju presadnica koje su potrebne za zamjenu biljaka koje nedostaju koristimo malu pomoć prirode. Svo naše bilje je ekološki certificirano i ne smijemo koristiti sadnice koje nisu certificirane. Prilikom ljetne berbe smilja namjerno neke grmove ostavljamo neobranima kako bi se osjemenili i kako bi tokom jeseni nikle mlade sadnice. Te mlade biljke ostavljamo na miru do proljetne obrade plantaže, i nakon toga ih presađujemo na mjesto onih koje nedostaju. Na taj način zadržavamo kontinuitet ekološke proizvodnje i zatvaramo krug prirodnog ciklusa.

Nadamo se brzom završetku radova kako bismo spremno dočekali novu sezonu sjetve i prerade. Uživajte u slikama plantaže sa najljepšim pogledom na svijetu i nadamo se da ćete cijeniti naš trud kako bismo dobili ono najbolje od prirode.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama: