Ceratonia logo
post-1
28 lipnja, 2021

Od polja do stola

Ako je put povrća od polja do stola dugačak, put smilja od prirode do kozmetičkih proizvoda je dulji. Nedostatak sirovine u prirodi i nestabilna priroda cijene otkupa, a samim time i cijene ulja te konačnog kozmetičkog proizvoda nas je primorala na kultivaciju biljke, na sadnju plantaža. Za lokaciju je odabran poluotok Pelješac budući da nam se tamo nalazi sjedište tvrtke i budući da smo zaključili kako su geografska obilježja i mikroklima savršeni za uzgoj naše dragocjene biljke.

Zbog teške pristupačnosti terena većinu radova vezanih uz sadnju smo morali obaviti ručno. Prve godine smo posadili oko 80 000 biljaka i za to su nam bila potrebna tri mjeseca. Iako je smilje biljka koja se može brati dva puta godišnje, u ljeto i u jesen, zbog malih (ili nikakvih) količina padalina u ljetnim mjesecima nakon prve berbe, naše biljke se ne uspijevaju dovoljno obnoviti kako bismo ih mogli brati još jednom u istoj godini.

Iako su prosječni prinosi biljke po grmu bili ispod naših očekivanja, iskoristivost biljke i kvaliteta ulja su ispunili sva naša očekivanja i to nas je motiviralo da posadimo još 40 000 sadnica. Količina posađenih biljaka ne zadovoljava potražnju koju imamo, pa stoga imamo i kooperante od kojih otkupljujemo bilje. Zbog trenutačnih uvjeta koristimo samo plantažirano bilje, ali se nadamo kako će se uvjeti u skoroj budućnosti promijeniti te kako ćemo se vratiti i preradi samoniklog bilja.

Probiranje sjemenja, izrada sadnica, sadnja istih, obrada tla, žetva, prerada, ekološka certifikacija – sve su to koraci potrebni kako bi se dobila ta zlatna tekućina koja se koristi u izradi mnoštva proizvoda koji dolaze do Vas.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama: